Η αντιμετώπιση και η θεραπεία της ακράτειας ούρων εξαρτώνται από τον τύπο της ακράτειας, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την υποκείμενη αιτία. Οι θεραπευτικές επιλογές κυμαίνονται από συντηρητικές προσεγγίσεις μέχρι φαρμακευτική αγωγή και χειρουργικές επεμβάσεις. Παρακάτω παρουσιάζονται οι κύριες μέθοδοι αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων:

 

  • Συντηρητικές Θεραπείες
  1. Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής

Διατροφικές Συνήθειες: Μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης, αλκοόλ και άλλων ερεθιστικών τροφών για την κύστη.

Ρύθμιση Πρόσληψης Υγρών: Προσαρμογή της ποσότητας των υγρών που καταναλώνονται, ειδικά πριν τον ύπνο.

Διαχείριση Σωματικού Βάρους: Απώλεια βάρους για τη μείωση της πίεσης στην κύστη και τους πυελικούς μύες.

  1. Ασκήσεις Πυελικού Εδάφους

– Οι ασκήσεις αυτές ενδυναμώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους, βελτιώνοντας τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Συνιστώνται κυρίως για την ακράτεια προσπάθειας και την ακράτεια επιτακτικότητας.

  1. Εκπαίδευση της Κύστης

– Περιλαμβάνει την καθυστέρηση της ούρησης μετά την επιθυμία για ούρηση, με στόχο την αύξηση του χρόνου μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα. Αυτή η μέθοδος βοηθά στη βελτίωση του ελέγχου της κύστης.

 

  • Φαρμακευτική Αγωγή
  1. Αντιχολινεργικά Φάρμακα και β3-αγωνιστές

– Χρησιμοποιούνται κυρίως για την ακράτεια επιτακτικότητας και την υπερδραστήρια κύστη, καθώς μειώνουν τις συσπάσεις του εξωστήρα μυ της κύστης.

  1. Τοπική Θεραπεία με Οιστρογόνα

– Χρησιμοποιείται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για τη βελτίωση της υγείας των ιστών της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας και του κόλπου.

  • Ιατρικές Συσκευές και Επεμβατικές Μέθοδοι
  1. Ενδοκυστικές Ενέσεις αλλαντικής τοξίνης

– Ενέσεις στο τοίχωμα της κύστης για τη μείωση των ανεπιθύμητων συσπάσεων της κύστης σε περιπτώσεις υπερδραστήριας κύστης.

  1. Ιερά Νευροδιέγερση (Sacral Neuromodulation)

– Χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των νεύρων που ελέγχουν την κύστη.

  • Χειρουργικές Επεμβάσεις
  1. Ταινίες ελεύθερες τάσης

– Είναι χειρουργικές ταινίες που τοποθετούνται γύρω από την ουρήθρα ή τον αυχένα της κύστης για να προσφέρουν υποστήριξη και να αποτρέψουν την ακούσια απώλεια ούρων. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την ακράτεια προσπάθειας.

  1. Τεχνητοί Σφιγκτήρες

– Χρησιμοποιούνται κυρίως στους άνδρες, και ειδικά μετά από ριζική προστατεκτομή, για την αντικατάσταση ή την ενίσχυση του φυσικού σφιγκτήρα της ουρήθρας.

  1. Επεμβάσεις Αναδόμησης της Κύστης (Bladder Augmentation)

– Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου η κύστη αναδομείται για να αυξήσει τη χωρητικότητά της.

 

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα αξιολογήσει τα συγκεκριμένα συμπτώματα και τις ανάγκες του ασθενούς. Με την κατάλληλη θεραπεία, τις σωστές καθημερινές συνήθειες και τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων προϊόντων ακράτειας, πολλοί ασθενείς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και να διαχειριστούν αποτελεσματικά την ακράτεια ούρων.

 

Με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Για περισσότερες πληροφορίες www.hua-patients.gr