H ακράτεια των ούρων σε άνδρες και γυναίκες είναι συχνή με τα ποσοστά της να αυξάνονται προιούσης της ηλικίας. Η επίπτωση της ακράτειας στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι πολύ σημαντική προκαλώντας τους άγχος, αποφυγή κοινωνικών επαφών και αρνητική ψυχολογία. Από την άλλη μεριά ιδιαίτερα σημαντικό επίσης είναι και το οικονομικό κόστος που καλούνται να καταβάλλουν οι ασθενείς και η κοινωνία για την αντιμετώπιση της ακράτειας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερα είναι τα επεισόδια ακράτειας και όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των ούρων που φεύγουν τόσο χειρότερος είναι ο αντίκτυπος στην ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, στη διατροφή και στην κατανάλωση υγρών είναι δυνατόν να ελαττώσουν τα επεισόδια ακράτειας και την ποσότητα των ούρων που χάνουν, αποκτώντας εν μέρει τον έλεγχο, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθησή τους και με τον τρόπο αυτό την ποιότητα ζωής τους.
Όσον αφορά στη διατροφή είναι σημαντικό οι ασθενείς με ακράτεια ούρων:
- Nα διατηρούν χαμηλό βάρος καθότι η πρόσληψη βάρους είναι προδιαθεσικός παράγων εμφάνισης ή επιδείνωσης της ακράτειας.
- Να καταναλώνουν τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ελαττώνουν τη δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς είναι προδιαθεσικός παράγοντας ακράτειας. Τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.
- Να αποφεύγουν τροφές με όξινο περιεχόμενο όπως τα λεμόνια, πορτοκάλια, τομάτες γιατί επιδεινώνουν τα συμπτώματα υπερλειτουργικής κύστης, όπως η επιτακτικότητα και η ακράτεια που συνδέεται με αυτήν, η συχνουρία και η νυχτουρία.
- Να αποφεύγουν το αλάτι γιατί αυξάνει την παραγωγή ούρων και τη δίψα οδηγώντας σε πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας υγρών.
- Να αποφεύγουν τα καυτερά φαγητά καθότι αυξάνουν τα συμπτώματα υπερλειτουργικής κύστης όπως η επιτακτικότητα και η ακράτεια από υπερλειτουργικότητα της κύστης.
Όσον αφορά στην πρόσληψη υγρών οι ασθενείς με ακράτεια καλό είναι:
- Να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη υγρών ώστε να ελαττωθεί και η ποσότητα των ούρων που παράγουν. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται να κυκλοφορήσουν εκτός σπιτιού, να έχουν κοινωνικές επαφές καλό είναι να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υγρών.
- Να προτιμούν το νερό έναντι άλλων υγρών. Να αποφεύγουν την καφεΐνη, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τους όξινους χυμούς, τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της υπερλειτουργικής κύστης
- Να αποφεύγουν το αλκοόλ.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές οι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν εν μέρει την ακράτεια τους.
Η ούρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά 1-2 ώρες και η τακτική άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους βοηθούν επίσης στον περιορισμό των επεισοδίων ακράτειας.
Συμπερασματικά είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς ότι η ακράτεια των ούρων μπορεί να βελτιωθεί ή/και να θεραπευθεί βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απευθύνονται στον ουρολόγο τους.
Σημαντική επίσης είναι η χρήση ειδικών προϊόντων ακράτειας, που απορροφούν μεγάλη ποσότητα υγρασίας προστατεύοντας από διαρροές και δυσάρεστες οσμές. Επιπλέον, συστήνεται οι ασθενείς να αναζητούν προϊόντα με αποδεδειγμένα φιλικό για το δέρμα σχεδιασμό για αποφυγή δερματικών ερεθισμών.
Με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.
Για περισσότερες πληροφορίες www.hua-patients.gr