Η ακράτεια ούρων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής σας, ειδικά τον πρώτο καιρό της εμφάνισής της. Συχνά, μπορεί τα αισθήματα ντροπής αλλά και απομόνωσης, να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρή ψυχική διαταραχή, όπως η κατάθλιψη.
Μην αφήσετε την ακράτεια να περιορίσει την καθημερινότητά σας. Μιλήστε για τα συμπτώματά σας, δεν είναι ταμπού! Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων όλων των ηλικιών, αντιμετωπίζει καθημερινά τα ίδια συμπτώματα.
Όσο πιο γρήγορα απευθυνθείτε σε γιατρό για την αντιμετώπισή τους τόσο πιο εύκολη θα γίνει η καθημερινότητά σας. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απευθυνθείτε και σε κάποιον ψυχολόγο για να σας βοηθήσει, αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας ή με τη βοήθεια του άμεσου οικογενειακού σας περιβάλλοντος.
Ακόμα και αν χρειάζεστε χρόνο για να αποδεχτείτε την αλλαγή που έχει επέλθει στη ζωή σας, δεν σημαίνει ότι η παραμονή σας στο σπίτι, πρέπει να είναι δυσάρεστη και μονότονη. Ασχοληθείτε με πράγματα που σας ενδιαφέρουν και θα γεμίσουν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα σας. Ασχοληθείτε με την κηπουρική, διαβάστε ένα ωραίο βιβλίο και ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, ασχοληθείτε με τα κατοικίδιά σας και σίγουρα ποτέ δεν είναι αργά για να… μάθετε ζωγραφική!
Μην ξεχνάτε ότι σε πολλές περιπτώσεις ένα πρόβλημα παίρνει τις διαστάσεις τις οποίες εμείς οι ίδιοι του δίνουμε, και όχι αυτές που πραγματικά θα έπρεπε να έχει
Ο ρόλος του φροντιστή, είναι πολυσύνθετος και περιλαμβάνει τη στήριξη του ενδιαφερόμενου σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο καθημερινά. Θα πρέπει να βοηθάει το άτομο να βγει από την κοινωνική απομόνωση, όταν αυτό είναι δυνατό δίνοντας λύση όχι μόνο στα πρακτικά, αλλά και στα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει.
Κάποιες συμβουλές για την επιλογή του, θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
- Προηγούμενη εμπειρία. Το ιδανικό θα ήταν να μπορέσουν να σας προσκομίσουν και συστάσεις από προηγούμενες οικογένειες που βοηθούσαν.
- Φιλική και υπομονετική προσωπικότητα. Η καθημερινή επαφή με τον άνθρωπό σας να του είναι ευχάριστη και όχι αγγαρεία.
- Να διαθέτει ψύχραιμη και καθαρή σκέψη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
- Να είναι υπεύθυνο άτομο. Να έχετε εμπιστοσύνη ότι το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθείται για τον άνθρωπό σας και αφορά κάποια φαρμακευτική αγωγή, τη σίτισή του και τη προσωπική του υγιεινή, γίνεται σωστά κάθε μέρα.
- Να έχει μια σχετική φυσική δύναμη, σε περίπτωση που ο άνθρωπός σας αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.
- Βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών και ιατρικών μηχανημάτων που να κάνει χρήση ο άνθρωπός σας (π.χ. πιεσόμετρο, μπουκάλα οξυγόνου, μετρητής σακχάρου κτλ.).
- Να μπορεί να έχει επαρκή γλωσσική επικοινωνία με τον άνθρωπό σας.
Η παρουσία ενός φροντιστή στο σπίτι και όχι ενός οικογενειακού προσώπου, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να απογοητεύσει, να αγχώσει αλλά και να στενοχωρήσει έναν ηλικιωμένο άνθρωπο. Ίσως, είναι και η στιγμή που ο άνθρωπός σας θα συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται βοήθεια και κατά συνέπεια νιώσει πολύ ευάλωτος, αλλά και ντροπή. Δεν είναι ακόμα λίγες οι φορές, που μπορεί να αισθανθούν πως έχουν γίνει βάρος ή ότι οι δικοί τους άνθρωποι σταμάτησαν να τους αγαπούν και φέρνουν έναν ξένο άνθρωπο στο σπίτι για τη φροντίδα τους.
Κάτι που πραγματικά θα μπορούσε να σας βοηθήσει, είναι να δώσετε στον άνθρωπό σας να καταλάβει ότι εσείς είστε που χρειάζεστε έναν άνθρωπο να σας βοηθάει μέσα στο σπίτι με τις δουλειές και σε δεύτερη φάση και εκείνον όποτε χρειαστεί. Με αυτό τον τρόπο θα του δώσετε και το χρονικό περιθώριο να συνηθίσει την παρουσία του νέου ανθρώπου μέσα στο σπίτι.
Δείξτε του τη φροντίδα και την αγάπη σας. Να ακούτε προσεχτικά τους φόβους και τις ανησυχίες του προσπαθώντας να μην τον κατακρίνετε. Δεν είναι πάντα εύκολο.. αλλά προσπαθήστε να μπείτε στην θέση τους.
Η ακράτεια κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι μύθος ή πραγματικότητα και τι την προκαλεί;
Η ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (ΑΣΕ), είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό, ιδιαίτερα σε γυναίκες που παρουσιάζουν ήδη κάποιο τύπο ακράτειας. Το πρόβλημα της ακράτειας μπορεί να αποτελεί ένα μεγάλο ταμπού για τον πάσχοντα και σίγουρα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την σεξουαλική του ζωή. Οι επιπτώσεις στη σεξουαλική επαφή, παρουσιάζονται πιο συχνά κατά τη διείσδυση, στα 2/3 των περιπτώσεων, και κατά τη διάρκεια του οργασμού, στο 1/3. Αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι η αποφυγή της επαφής, το άγχος, αλλά και το αίσθημα ντροπής. Επιπλέον, οι μετασυνουσιακές λοιμώξεις που μπορεί να προσβάλλουν και τους δύο συμμετέχοντες, είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αποχή.
Η αιτιολογία της παρουσίας ακράτειας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κατατάσσεται σε δυο τύπους ανάλογα με την εμφάνιση της. Ο πρώτος είναι κατά την φάση της διείσδυσης και ο δεύτερος κατά την διάρκεια του οργασμού. Ο κάθε τύπος έχει διαφορετικό αιτιολογικό υπόβαθρο και κατ’ επέκταση διαφορετική αντιμετώπιση, καθώς ο πρώτος τύπος συνδέεται με την ακράτεια από προσπάθεια, ενώ ο δεύτερος με ακράτεια λόγω υπερδραστήριας κύστης. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση της ακράτειας με τη βοήθεια του γιατρού σας, θα σας προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η πολύωρη καθημερινή χρήση, απαιτεί φιλικά προς το δέρμα της ευαίσθητης περιοχής υλικά, ώστε η επιδερμίδα να παραμένει στεγνή αλλά και υγιής, για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα, όπως η κακοσμία.
Πολύ σημαντικά μυστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κακοσμίας είναι:
Σωστή επιλογή προϊόντων με φιλικά προς το δέρμα υλικά και τεχνολογία Anti-Odour. Τα προϊόντα ακράτειας Sani Sensitive, διαθέτουν ειδική τεχνολογία Αnti-Οdour, που σας προσφέρει απορρόφηση των οσμών έως και 8 ώρες.
Φαρδιά ρούχα, από μη συνθετικά υφάσματα. Τα στενά και συνθετικά ρούχα, εκτός του ότι προκαλούν πιο εύκολα εφίδρωση, καθώς δεν επιτρέπουν την εύκολη διέλευση του αέρα, «παγιδεύουν» και τις οσμές που μπορεί να υπάρχουν από την ακράτεια, με αποτέλεσμα να σας «ακολουθούν».
Συχνή αλλαγή των προϊόντων ακράτειας. Μη ξεχνάτε να αλλάζετε συχνά τις πάνες ενηλίκων, τις σερβιέτες λοχείας ή όποια άλλα από τα προϊόντα ακράτειας χρησιμοποιείτε (επιθέματα & εσώρουχα ακράτειας), ειδικά αν έχουν λερωθεί.
Να πλένεστε καθημερινά ή να χρησιμοποιείτε τα ειδικά υγρά μαντήλια καθαρισμού. Η καθημερινή υγιεινή καθαριότητα των γεννητικών οργάνων, είναι πολύ σημαντική. Αν δεν προτιμάτε την καθημερινή χρήση νερού και σαπουνιού που μπορεί να ξεραίνουν την επιδερμίδα, χρησιμοποιήστε τα υγρά μαντήλια καθαρισμού Sani Fresh. Με την ειδική τους τεχνολογία, δεν καθαρίζουν μόνο αποτελεσματικά το δέρμα σας, αλλά ενυδατώνουν σε βάθος, χάρη στην ειδική σύνθεσή τους.
Πρέπει να γνωρίζετε, ότι κάθε προϊόν προσωπικής υγιεινής έχει δημιουργηθεί με ειδικές προδιαγραφές, κατόπιν διεξαγωγής ερευνών, ώστε να πληροί και να καλύπτει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την χρήση του. Τα υλικά, άλλα και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο κάθε προϊόν έχει επιλεγεί προσεκτικά, ώστε να σας προσφέρει ασφάλεια, προστασία αλλά και φιλικότητα στο δέρμα.
Τα προϊόντα τα οποία αφορούν την περίοδο, σερβιέτες και σερβιετάκια, είναι μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία στην οποία ο σχεδιασμός των προϊόντων έχει γίνει με βάση την ανάγκη της απορρόφησης του αίματος και όχι των ούρων. Αντιθέτως τα προϊόντα που αφορούν την ακράτεια, είναι σχεδιασμένα με ειδική τεχνολογία για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο στην ανάγκη απορρόφησης των ούρων, τα οποία έχουν τελείως διαφορετική σύσταση από το αίμα, αλλά ταυτόχρονα και στην ανάγκη της απόλυτης φιλικότητας προς το δέρμα λόγω της πολύωρης και καθημερινής χρήσης. Την τεχνολογία αυτή διαθέτουν όλα τα προϊόντα ακράτειας Sani Sensitive. Δείτε τα εδώ
Η αφυδάτωση, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στον οργανισμό από την ελλειπή κατανάλωση υγρών ή όταν ένας οργανισμός χάνει περισσότερα υγρά από αυτά που προσλαμβάνει. Η αυξημένη διούρηση, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια υγρών στον οργανισμό. Έτσι, είναι ασφαλές να πούμε, ότι η ακράτεια ούρων είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μέσω της αυξημένης διούρησης, αλλά και μέσω της προσαρμογής στην συμπεριφορά μας για την αντιμετώπισή της (περιορισμός λήψης υγρών).
Όταν διανύετε την περίοδο της εμμηνόπαυσης και σε συνδυασμό με τα συμπτώματα της ακράτειας που μπορεί να αντιμετωπίζετε, η επιδερμίδα χάνει μεγάλο ποσοστό λιπιδίων και εμφανίζει έντονη ξηρότητα. Μη ξεχνάτε λοιπόν να την ενισχύετε και εξωτερικά με ειδικές κρέμες αλλά και εσωτερικά, με την σωστή κατανάλωση υγρών.
Η εμμηνόπαυση είναι μια μεταβατική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που μπορεί να ξεκινήσει σε διαφορετικές ηλικίες στην κάθε μια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, δημιουργώντας συμπτώματα ακράτειας ούρων. Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα, τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα που θα δείτε.
Ωστόσο, η πρόληψη της ακράτειας δεν είναι πάντοτε δυνατή, αλλά υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων.
- Μειώστε και κρατήστε σταθερό σωματικό βάρος.
- Σταματήστε το κάπνισμα.
- Αντιμετωπίστε το χρόνιο βήχα και τις αλλεργίες, καθώς και την λειτουργία του εντέρου σας ώστε να μην έχετε δυσκοιλιότητα.
- Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη, έχουν την τάση να νιώθουν πιο έντονη την ανάγκη να πηγαίνουν πιο συχνά στην τουαλέτα. Επίσης, είναι πιο επιρρεπείς στην μορφή “Ακράτεια από υπερχείλιση”, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει άγχος το οποίο οδηγεί σε αυτή την επιτακτική ακράτεια ούρων και επομένως χρειάζονται μια πλήρη αξιολόγηση από τον γιατρό πριν από τη θεραπεία.
Σύμφωνα με μελέτες, το ένα τρίτο των γυναικών που γεννούν με φυσιολογικό τοκετό μπορεί να αναπτύξουν σε κάποιο βαθμό ακράτεια έως και 3-6 μήνες μετά τον τοκετό, καθώς τα νεύρα που τροφοδοτούν τους μύες μπορεί να τραυματιστούν. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου η χρήση λαβίδων θεωρηθεί απαραίτητη από το γιατρό, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την πιθανότητα για εμφάνιση ακράτειας ούρων. Έτσι, ο φυσιολογικός τοκετός συνδέεται πιο έντονα με την εμφάνιση συμπτωμάτων ακράτειας.
Αυτό φυσικά δεν αποτελεί λόγο για κάποιες μέλλουσες μητέρες να επιλέξουν την καισαρική τομή, καθώς στην περίπτωση μιας επέμβασης (όπως η καισαρική τομή) υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν προτείνεται για προληπτικούς λόγους εμφάνισης ακράτειας και μόνο. Ο γυναικολόγος, είναι ο μόνος κατάλληλος να αποφασίσει αν θα χρειαστεί καισαρική τομή, ανάλογα με τα δεδομένα του εκάστοτε επικείμενου τοκετού.
Είναι φυσιολογικό να θεωρείτε δυσάρεστη οποιαδήποτε συζήτηση για την ακράτεια ούρων, όχι μόνο με τον γιατρό σας, αλλά ακόμα και με πολύ οικεία σας πρόσωπα. Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι η λύση σε όλα τα προβλήματα, ξεκινάει με την αντιμετώπισή τους! Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα ιατρικά θέματα, ο γιατρός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ακράτειας, καθώς κάθε περίπτωση με βάση το προσωπικό ιατρικό ιστορικό είναι μοναδική.
Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά σας δημιουργεί ντροπή;
Ο γιατρός είναι επιστήμονας εξειδικευμένος στην ειδικότητά του και αντιμετωπίζει κάθε πάσχοντα με τον ίδιο τρόπο. Δεν βλέπει τον ασθενή ανάλογα με το φύλο, αλλά σαν μια ακόμα περίπτωση που χρειάζεται θεραπεία και παρακολούθηση.
Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι ο γιατρός σας έχει αντιμετωπίσει πολλούς ασθενής πριν από εσάς με ίδια ή και ακόμα πιο σοβαρά συμπτώματα από ασθενής όλων των ηλικιών, καθώς η ακράτεια δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες ηλικίες.
Όσο πιο γρήγορα απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό τόσο πιο γρήγορα θα βρεθεί και η λύση, μην αναλώνεστε σε τέτοιου είδους ανησυχίες. Φροντίστε λοιπόν να επιλέξετε τον σωστό για εσάς γιατρό με βάση την εμπειρία του και τις ικανότητές του και όχι με βάση το φύλο του.
Η ακράτεια ούρων είναι από μόνη της ένα θέμα ταμπού για τον περισσότερο κόσμο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να βρείτε έναν γιατρό που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη και θα δημιουργήσετε μια καλή σχέση μαζί του, ώστε να αισθάνεστε άνετα να του μιλήσετε και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας. Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να σας βοηθήσουν αρκετά στο να κρίνετε σε ποιόν γιατρό πρέπει να καταλήξετε. Εδώ είναι μια λίστα ερωτήσεων για να συμπεράνετε αν ο γιατρός είναι κατάλληλος για εσάς:
- Σας είναι συμπαθής και ευχάριστος, ώστε να αισθάνεστε άνετα να συζητήσετε μαζί του;
- Σας ακούει προσεκτικά όταν παίρνει το ιστορικό σας και όταν του εξηγείτε τα συμπτώματά σας;
- Δείχνει να καταλαβαίνει τις επιπτώσεις των συμπτωμάτων της ακράτειας στην προσωπική σας ζωή;
- Είστε σε θέση να κλείσετε ένα ραντεβού μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα;
- Αν θελήσετε να τον βρείτε είναι διαθέσιμος ή μιλάτε περισσότερο στην γραμματέα του και τον τηλεφωνητή;
- Ο χρόνος που διαθέτει στο ραντεβού σας, είναι αρκετός ώστε να καλύψει την εξέταση αλλά και τις απορίες σας;
- Αν δεν βλέπετε αποτέλεσμα από την θεραπεία, την αλλάζει συνεχώς χωρίς να σας εξηγεί τον λόγο που δεν υπάρχει κανένα θετικό αποτέλεσμα;
- Αναζητά ο ίδιος αρκετές φορές τη συμβουλή ενός άλλου ειδικού για δύσκολα θέματα;
Πρέπει αν θυμάστε, ότι στο γιατρό σας δεν έχετε καμία υποχρέωση. Είναι δικαίωμά σας να τον αλλάξετε, σε περίπτωση που πιστεύετε ότι δεν σας καλύπτει από οποιαδήποτε άποψη. Από την άλλη πλευρά, καλό θα ήταν να μην αλλάζετε συχνά γιατρούς, καθώς μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος σας.
Σε άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις ελαφράς ακράτειας, η πλειοψηφία των γιατρών προσπαθώντας να αποφύγουν φαρμακευτικές αγωγές και χειρουργικές επεμβάσεις, συστήνει την εκγύμναση του πυελικού εδάφους σαν μέθοδο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων με τις ασκήσεις Kegel.
Το πυελικό έδαφος αποτελείται από στρώματα μυών και συνδέσμων, οι οποίοι εκτείνονται από το ηβικό οστό έως την κάτω μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αν αυτοί οι μυς είναι υγιείς τότε στηρίζουν καλά την ουροδόχο κύστη. Οι ασκήσεις Kegel, επικεντρώνουν στους συγκεκριμένους μυς και μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολα από όλα τα ηλικιακά γκρουπ.
Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνετε για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της ακράτειας, είναι οι συμβουλές αντιμετώπισης και θεραπείας που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας. Υπάρχουν βέβαια διάφοροι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε, ώστε τα συμπτώματα να επηρεάζουν όσο το δυνατό λιγότερο την καθημερινότητά σας.
Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο προϊόν ακράτειας ούρων, ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες. Θα σας προσφέρει εκτός από ασφάλεια και προστασία, τη διακριτικότητα και τη φιλική επαφή με το δέρμα που χρειάζεστε.
Σωστή διατροφή και κατανάλωση υγρών σε καθημερινή βάση. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρείτε σωστό βάρος και θα προσφέρετε στον οργανισμό σας την ενυδάτωση που χρειάζεται.
Ελαττώσετε ή και σταματήστε το κάπνισμα.
Μειώστε την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, η οποία ενεργοποιεί την ουροδόχο κύστη.
Αποφύγετε τα αναψυκτικά, καθώς το ανθρακικό μπορεί να ενεργοποιήσει την κύστη στα άτομα με αυξημένη ευαισθησία.
Η θεραπεία για τα συμπτώματα ακράτειας που παρουσιάζει ο κάθε ασθενής, πρέπει να είναι εξατομικευμένη, καθώς κάθε περίπτωση έχει τα δικά της αίτια. Γι’ αυτό, με βάση το ιατρικό ιστορικό που παίρνει κάθε γιατρός από τον ενδιαφερόμενο, δίδεται και η ανάλογη θεραπεία. Παρόλα αυτά, κάποιες γενικές οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ακράτειας, όπως η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, η διατροφή, η άσκηση και ειδικά οι ασκήσεις Kegel, καθώς και η διακοπή του καπνίσματος.
Το να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εγκαίρως, είναι το πρώτο βήμα προς την ανακούφιση αλλά και την αντιμετώπιση του συμπτώματος της ακράτειας ούρων. Ιατρική βοήθεια μπορείτε να αναζητήσετε, όταν παρουσιαστεί κάτι από τα ακόλουθα:
- Αντιμετωπίσετε μικρή απώλεια ούρων αναίτια όταν γελάτε, βήχετε, ασκείστε ή κινήστε απότομα.
- Όταν νιώθετε ένα συνεχές αίσθημα πίεσης στον κόλπο ή χαμηλά στην κοιλιά, που έχει σαν αποτέλεσμα την συχνή επίσκεψη τουαλέτας ή μικρής απώλειας ούρων.
- Όταν έχετε συχνουρία ή αισθάνεστε ξαφνικά επιτακτική ανάγκη για ούρηση, με ενδεχόμενη απώλεια ούρων ώσπου να φτάσετε στην τουαλέτα.
- Όταν δυσκολεύεστε ή πονάτε κατά την ούρηση.
- Υποφέρετε συχνά από ουρολοιμώξεις, που έχουν σαν συνέπεια μικρές απώλειες.
- Παρατηρείτε απώλεια ούρων μετά από χειρουργική επέμβαση.
Το αίσθημα ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει τελείως μετά την επίσκεψή σας στην τουαλέτα, δεν είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα, αλλά παθολογικό και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά αν το σύμπτωμα έχει γίνει μια μόνιμη κατάσταση. Οι αιτίες ποικίλουν και ο γιατρός σας θα σας υποβάλει σε διάφορες εξετάσεις προκειμένου να διερευνήσει το αίτιο και να μπορέσει να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για την δική σας περίπτωση.
Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντιμετωπίζετε συμπτώματα ακράτειας. Αν για παράδειγμα επισκέπτεστε την τουαλέτα 4-8 φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό. Πρέπει να ξέρετε ότι ο αριθμός των επισκέψεών σας, εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν για παράδειγμα εσείς καταναλώνετε 2 λίτρα νερό καθημερινά ενώ παράλληλα πίνετε και διουρητικά ποτά όπως καφέ ή τσάι, σίγουρα θα νιώθετε πιο έντονα την ανάγκη της ενούρησης από ένα άτομο που η καθημερινή του κατανάλωση σε νερό και αντίστοιχα ποτά είναι πολύ μικρότερη. Ακόμα και αν νιώθετε την ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί αυτό να οφείλεται σε αυξημένη κατανάλωση υγρών αργά το βράδυ.
Σε μια μέση προσέγγιση, μπορούμε να πούμε ότι ο όγκος ούρων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 24 ωρών είναι συνήθως 1-2 λίτρα και ένα φυσιολογικό άτομο θα πρέπει να είναι σε θέση να συγκρατήσει τα ούρα του για 3-4 ώρες, χωρίς να αισθανθεί σημαντική ενόχληση.
Τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους για πολλούς λόγους. Σίγουρα ο τρόπος ζωής μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά κάποια ασθένεια ή χειρουργείο, καθώς και η κληρονομικότητα είναι κοινοί λόγοι εμφάνισης ακράτειας.
Είναι ασφαλές να πούμε ότι η ακράτεια ούρων παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες.
Ναι, η ακράτεια μπορεί να είναι περιοδική ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν. Μια μετεγχειρητική περίοδος, η λοχεία, αλλά ακόμα και ένα σοβαρό κρυολόγημα με έντονο βήχα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ακράτειας που αργότερα θα υποχωρήσουν. Περιπτώσεις ακόμα πιο κοινές που μπορεί να προκαλέσουν μια περιοδική ακράτεια, είναι η λήψης κάποιου φαρμάκου, μια αντιμετωπίσιμη φλεγμονή, κάποια περίοδος έντονης δυσκοιλιότητας και αυξημένου άγχους, που σύντομα μπορεί να παρέλθουν.
Ακράτεια είναι η απώλεια ούρων ή κοπράνων παρά τη θέλησή μας. Είναι ένα κοινό πρόβλημα τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες όλων των ηλικιών και μπορεί να έχει ποικίλα αίτια αλλά και επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Τα αίτια της ακράτειας μπορεί να αφορούν από γήρανση και τοκετό μέχρι γενετικές ανωμαλίες, χειρουργικές επεμβάσεις, κακώσεις και τραυματισμούς της πυέλου, νευρολογικές παθήσεις, φλεγμονές και ουρολοιμώξεις.
Η ακράτεια συνήθως οφείλεται σε κάποιο θεραπεύσιμο αίτιο και στις μέρες μας μπορεί να αντιμετωπιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις, αν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση με τη βοήθεια εξειδικευμένων γιατρών και θεραπειών.
Τα συμπτώματα της ακράτειας, είναι όντως περισσότερο ορατά σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, καθώς οι παράγοντες που μπορεί να τα προκαλέσουν είναι πολλοί. Έτσι, ακράτεια ούρων μπορεί να παρουσιάσουν από πολύ νεαρή ηλικία άντρες και γυναίκες μετά από ένα σοβαρό χειρουργείο, γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη, ακόμα και παιδιά στη περίοδο της εφηβείας.